Badpojkar!


Lillebror badar! Det var väldigt läskigt, men det gick bra när matte höll i hårt :)
31 grader i vattnet var alldeles lagom för mina badkrukor till hundar!




Lillebror råkade ramla i när han försökte hoppa till oss som satt i leksaken. Han blev så glad när han blev räddad och fick komma upp ;)




Storebror badade också! Han tyckte det var riktigt skönt så länge matte höll i honom, men det var nog ännu skönare när han fick komma upp på land ;) Här ser det dock ut som att han blir strypt...





Lillebror var nöjd efter mycket bus och stoj både i vattnet och på land.




Så här trött var Filip efter badäventyret!




Till och med Niklas somnade en stund i mattes famn.



Trevlig grillning med vänner! Pojkarna skö...

2011-07-30_21_08 (MMS)

Trevlig grillning med vänner! Pojkarna skötte sig utmärkt :)


Den här sötisen har lite ont i magen idag ...

2011-07-28_13_43 (MMS)

Den här sötisen har lite ont i magen idag så han vilar inomhus.


Nybadad vovve solar sig torr på balkongen :)

2011-07-28_13_38 (MMS)

Nybadad vovve solar sig torr på balkongen :)


Klick-klick!

(Varning för långdragna filmer, men det är ju frivilligt att titta å andra sidan. De tre sista är mest underhållande, för den som inte orkar se alla.)

Här tränar jag och Niklas med en target för andra gången. Det går ut på att han ska sätta en tass på disktrasan (som jag utsett till pojkarnas target) och när han kan det går jag snabbt vidare till att båda tassarna ska vara på targeten. Man ställer kontinuerligt större krav I början kan man klicka om tassen nuddar targeten, efter ett par gånger måste minst halva tassen vara på targeten, sen hela tassen, sen en och en halv tas, och så vidare. Målet är att alla fyra tassarna ska vara på targeten tills det att matte säger att det räcker. Tanken bakom det hela är att man sedan kan använda denna target för att lära hunden andra trick, till exempel så kan man lägga tageten uppe på en stubbe för att visa att man vill att hunden ska ställa sig med alla fyra tassarna på en stubbe. Eller när man tränar balanshindren i agility där hunden inte får hoppa av hindret för tidigt utan måste trampa med alla fyra tassar inom ett visst område innan den får fortsätta.

Man klickar exakt när hunden gör det man vill att det ska göra, så det gäller att man själv har klart för sig vilket beteende man vill ha. Godisen ska komma snabbt därefter. Så fort man klickat så är övningen slutförd, så om hunden tar bort tassen precis efter man klickat så är det i sin ordning.




Filip har inte tränat detta sen vi gick klickerkurs för tre år sen tror jag. Vi har tränat på lite andra sätt, men inte med en target.



Här tränar Niklas med target-stick för andra gången. Det går ut på att han ska nudda nosen mot den svarta delen av pinnen. Målet är att han ska följa pinnen med nosen så länge som matte vill. Detta använder man sedan också för att lära in andra saker. Tex kan man dra pinnen mot golvet vilket skulle kunna göra så att hunden kryper efter den för att kunna hålla nosen emot, eller lära den gå slalom mellan pinnar vilket är ett hinder i agility. Man kan ju använda sin hand på samma sätt egentligen men det bli mer tydligt för hunden om man använder pinnen eftersom den förknippar den med träning. Mattes hand finns ju liksom alltid där, vare sig det är träning, gos eller bus som gäller :P



Filip fick också träna target-stick men han blev bara med till hälften på bild så det var inte så mycket att visa. Här visar han däremot många av de trick som jag lärt honom med hjälp av klickern (men utan target). Eftersom tricken sitter som ett smäck så använder jag inte längre klicker. Den använder jag endast under inlärningen.



Vi glömde att visa hur Filip gör när han är blyg. När han blir lite för ivrig så brukar han chansa på nåt trick som han tror att jag vill att han ska göra eller så gör han alla trick samtidigt, med varierat resultat :P



Nikki har också hunnit lära sig att vinka! "sitt" och "ligg" har börjat funka utan att jag visar med händerna. (Som en parantes kan jag erkänna att jag klickar alldeles för sent när han vinkar i den här videon.)




För den som är orolig att de ska bli tjocka av allt godis så kan jag meddela att jag delar en Frolic på åtta delar och till en video gick det åt ca 2-3 hela Frolic. När vi tränar så mycket på samma dag så brukar de få lite mindre mat också :) Var upp till veterinären här om dagen för att väga killarna. Niklas väger 10,8 och Filip 10,2. Alldeles lagom tycker jag! (Dock sa jag betydligt lägre siffror till Chais matte när hon frågade, så jag hoppas att du läser här!)



Detta inlägg tillägnar jag min syster som brukar ha väldigt roligt åt uttrycket "klickerträning". Eller hur syrran? ;) (klick-klick!)

Trötta pojkar idag! De bara sover och sove...

Trötta pojkar idag! De bara sover och sover...


Niklas har hittat en ny favoritleksak efte...

dsc02380 (MMS)

Niklas har hittat en ny favoritleksak efter att han ätit upp sin förra :p


Så här mysigt har pojkarna hos mormor och ...

dsc02377 (MMS)

Så här mysigt har pojkarna hos mormor och morfar medan matte jobbar :) Självklart får man sova i sängen! Men Nikki sover helst i sin korg på "sitt" rum.


Pojkarna tuggar på lördagsben hos mormor o...

img_1979 (MMS)

Pojkarna tuggar på lördagsben hos mormor och morfar :)


Pojkarna med varsitt onsdagsben i M:s utes...

2011-07-13_20_41 (MMS)

Pojkarna med varsitt onsdagsben i M:s utesoffa. Ikväll myser de med morbror och hans sambo i deras soffa istället :)


Så här mysigt hade vi i onsdags :)

2011-07-13_20_42 (MMS)

Så här mysigt hade vi i onsdags :)


"Men matte, ska du verkligen ligga i garde...

2011-07-14_00_35 (MMS)

"Men matte, ska du verkligen ligga i garderoben och sova??"


Favoritleksaken...


Nikki visar stolt upp sin favoritleksak som han haft hos mormor och morfar. Den här bilden tog mormor för säkert två veckor sedan när pojkarna var där. Senare samma dag hittade hon den i delar, Nikki hade bitit sönder den. När jag kom och hämtade pojkarna så visade hon de två bollarna och berättade att hon inte kunde hitta mitten-delen. Nikki kanske hade ätit upp den? Nej nej, sa matte. Inte har han ätit upp den! Han måste ha grävt ner den eller gömt den under nån säng trodde jag.



Detta vaknade jag upp till imorse... JAG KUNDE INTE TRO MINA ÖGON!!! Blev faktiskt väldigt chockad, han hade spytt upp leksaksdelen som mormor inte kunde hitta! Man kan då rakt inte säga att Niklas har känslig mage i alla fall :P Han har ju gått med denna i magen i två veckor utan att det har märkts på honom!

Kan kan inte annat än undra varför han ville käka upp en gummidel, och också hur han fick i sig den stora grejen...

Ber om ursäkt för äcklig blogg-bild, men jag var bara tvungen att visa! ;)

Fiskefesten!

Pojkarna och jag var inbjudna på Fiskefest i lördags. Det blev en trevlig tillställning!


På väg till festen.




Hela sällskapet engagerades i tipspromenad :)



Pojkarna fick paket av mormor



Filip öppnade båda paketen :P Det första var till Nikki, han fick en egen reflexväst! :)



Filip fick en munkorg som vid behov kan förhindra honom att äta äckliga saker som han hittar ute. Nu vågar jag inte alltid ha honom lös för jag vill inte att han ska bli sjuk i magen igen.



Helt underbart Fiskefest-väder! Vår vän M fick flera napp :)




Min kusin hade sin Chai (till höger) med sig. Han hade svårt att könsbestämma mina kastrerade herrar :P



Chai



På bryggan med mormor



De hade plats i knäet båda två! Kepsen har matte vunnit på tipspromenaden ;)

Nikki 4 år!


Matte har "bakat" en födelsedagsbakelse med kycklinglever till fyraåringen! Mycket uppskattat :)



I vår familj får man alltid fika "på korgen" när man fyller år! Nikki satt snällt och väntade medan jag och Filip gick ut i köket och hämtade fika och present. Sen sjöng vi "Va är det för en dag, är det en vanlig dag..."



Storebror hjälpte till med paketöppningen. Det gick i en väldig fart!



Nu har han en lika fin flytväst som brorsan! Perfekt till helgens fiskefest!



Men brorsan skulle nog behövt sin flytväst redan idag.... Vi tog en picknick-promenad med mattes kompis och Filip var sitt vanliga klumpiga jag :P Som vanligt blir han helt tassfallen och står hellre och väntar på ett matte drar upp honom än att gå runt stenen och upp på land.



Niklas utforskar omgivningen.



Intressanta saker på gång!



Fyraåringen! <3

Det går lite segt på promenaderna nu när b...

2011-07-04_18_43 (MMS)

Det går lite segt på promenaderna nu när blåbären börjat komma. Filip fullkomligt älskar blåbär och kan stå hur länge som helst och beta! :p Niklas tycker också att det är gott, men inte tillräckligt för att han ska orka plocka dem själv.


Idag säger vi stort grattis till pojkarnas...

2011-07-04_15_53 (MMS)

Idag säger vi stort grattis till pojkarnas morbror på hans födelsedag! Eftersom vi inte kan vara med på kvällens kalas så bjöd vi honom och fästmön på fika igår. Filip hjälpte till att öppna presenten! :)


Matte = amatörveterinär



Matte har lärt sig en läxa. Varmt och fuktigt väder går inte särskilt bra ihop med Nikkis håriga öron. Så nu har jag rakat från nosen och ända bak under öronen, plockat bort håret inuti öronen med pincett och gjort rent med öronrens. Vi föröker också lufta det onda örat så gott det går så att han ska bli kvitt det onda till sin födelsedag på torsdag! Jag har under stort hemlighetsmakeri varit ner på stan och inhandlat en present till honom idag :)

RSS 2.0